GIVE UP OF ARMS (ODUSTANI OD ORUŽJA)

Projekat “Odustani od oružja” ostvaren je uz podršku UNDP-a (United Nations Development Program) - SEESAC. Projekat je trajao 6 meseci i za to vreme naši aktivisti su pokušali da unaprede svest građana u opštini Zrenjanin o opasnostima od malokalibarskog i lakog naoružanja. Ovo je postignuto kroz sledeće aktivnosti:
1. Prvi korak je bio odabir 16 srednjoškolaca i organizovanje njihove obuke za rad na pitanjima SALW-a. Obuku su vodili: Larry Attree (SEESAC), Vladimir Đumic (Balkansko udruženje mladih), Marko Uljarević ( Balkansko udruženje mladih) i Aleksandar Piperski (Evropski pokret u Srbiji, Lokalno Veće Zrenjanin).

Obuka srednjoškolaca za rad na projektu.

2. Gostovanje u emisiji TV Santos. Naši aktivisti su predstavili rezultate ankete, koja je sprovedena nakon obuke srednjoškolaca, i ciljeve projekta. Uz njih gosti su takođe bili: prof. Nikola Šlajh (EPUS Zrenjanin), Aleksandar Piperski (EPUS Zrenjanin), Milan Čezek (predsednik Opštine Zrenjanin), major Pavle Levnajiž(MUP Zrenjanin).

Gostovanje na TV SANTOS
major Pavle Levnajić i predsednik opštine Milan Čežek

3. U toku letnjeg raspusta deca su delila letke o opasnostima malokalibarskog i lakog naoružanja. Leci su štampani na četiri jezika i to na: srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom.

Kampanja "Od vrata - do vrata"

4. Likovni konkurs u kojem su učestvovala deca iz osnovnih škola u Zrenjaninu pod nazivom "Život bez oružja - Odustani od oružja".

Detalji sa dodele nagrada i izložbe radova sa likovnog konkursa

5. U toku realizacije projekta održana je obuka za profesore građanskog vaspitanja. Cilj ove obuke je bio da profesori na časovima građanskog vaspitanja organizuju debatu sa učenicima o pitanjima malokalibarskog i lakog naoružanja.

6. Organizovanje debata na časovima građanskog vaspitanja u zrenjaninskim srednjim školama.

Debata na času građanskog vaspitanja