Vanredni parlamentarni izbori

Postavljeno 28.12.2003.

U nedelju 28.12.2003 održani su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji. EPuSZR aktivno ucčestvuje u predizbornim radnjama kao i praćenju rezultata izbora. Ovoga puta je zajedno sa CeSID-om prikupljao podatke o izlaznosti građana, pratio regularnost izbora i nakon završetka glasanja, objavljivao nezvanične rezultate. Evropski pokret u Srbiji – Zrenjanin, pružio je tehničku i kadrovsku pomoć regionalnoj kancelariji CeSID-a, koja je uspešno obavila sve poslove, vezano za 11 opština iz Vojvodine. Volonteri ovih dveju organizacija zajedno su obrađivali podatke, koji su pristizali tokom celog dana i noći. CeSID-ove rezultate možete pogledati ovde. Ovo je još jedan od primera uspešne saradnje između nevladinih organizacija koje deluju u regionu Banata i nadamo se da će ovakvih primera biti sve više.
Rezultate izbora možda najbolje opisuje citat iz teksta "Nikad ne reci nikad" Dragana Vujadinovića iz dnevnog lista "Danas" od 10.02.2004: "Proizvođačima poslednje zloglasne decenije dvadesetog veka, posle samo tri godine sve zaboravljeno i oprošteno. Proizveli su ratove i izbeglice, bezvrednu novčanicu od 500 milijardi dinara i NATO bombardere na našem nebu. Ubijali, tukli i jurili po trotoarima. Za samo jednu deceniju, "pojeli" su mnogo godina. Prošlih i budućih. To definitivno niko nije "uspeo" za tako kratko vreme."
A razlog možda treba potražiti u ukorenjenom tradicionalizmu u Srbiji (dnevni list "Politika" od 10.02.2004)

"Saradnja"

Postavljeno 23.12.2003.

EPuSZR je u saradnji sa još dve nevladine organizacije Zrenjaninskim edukativnim centrom i Građanskim inicijativama, sproveo propagandnu akciju za veći izlazak birača na parlamentarne izbore “Poruka mladih budućoj vlasti” u centru Zrenjanina. Ova akcija je sprovedena sa ciljem da što više ljudi izđe na predstojeće Parlamentarne izbore.
Pri podeli propagandnog materijala naišli smo na zainteresovanost građana. Naime, otvorena je knjiga u koju su građani, prvenstveno mladi, mogli da ostavljaju svoje poruke budućoj vlasti. Neke od poruka koje su mladi zapisali su:
- Pokušajte da budete bar malo bolji od predhodne vlasti, jer od vas zavisi naša budućnost;
- Budite pošteni i stručni. Obezbedite budućnost mladima;
- Potrudite se da nas stavite na beli Šengen;
- Dozvolite radnicima u Dijaspori da biraju u zemljama u kojima rade i žive;
- Obezbedite bolje uslove mladima za studiranje;
- Sprečite mlade i obrazovane ljude da idu iz zemlje jer su oni budućnost;
- Budite pametniji nego vaši predhodnici;
- Prestanite sa svađama i ujedinite se kako bi naš svet priznao;
- Donesite i sprovodite zakone, da svi budu isti pred zakonom;
- Vodite nas u Evropu;
- Da mladi počnu da žive od plate......

"NVO Centar"

Postavljeno 17.12.2003.

U sali NVO centra u Makedonskoj 11, održana je svečanost povodom otvaranja NVO centra u Zrenjaninu. NVO centar ima dve kancelarije i salu za sastanke, tribine i seminare, koje je opremilo Lokalno veće Evropskog Pokreta. Evropski pokret u Zrenjaninu već od 1998 preko projekta "Interteka" funkcioniše kao svojevrsni NVO centar. Otvaranju su prisustvovale mnoge NVO organizacije, udruženja građana iz Opštine Zrenjanin, kao i lokalni mediji. Uvodnu reč je imao prof. Nikola Šlajh, predsednik Lokalnog veća Evropskog Pokreta u Srbiji, posle koga se gostima obratila i Ana Vujinov, predsednica NVO centra Zrenjanin. U sklopu svečanog dela otvaranja NVO centra učestvovali su i hor Udruženja Slovenaca”Planika”, kao i Dečiji ansambl “Renesans” iz Kleka. Nakon svečane ceremonije otvaranja gosti su uz prigodan koktel mogli da nastave sa neformalnim delom.

"Poseta predstavnika donatorskih kuća ADF-a i USAID-a"

Postavljeno 17.12.2003.

Kancelarije Evropskog pokreta u Srbiji, lokalnog veća Zrenjanin, posetili su predstavnici donatorskih kuća ADF-a i USAID-a. Vodili su se razgovori oko toga kako funkcioniše naša organizacija, na čemu trenutno radi, i kako funkcionišu ostale Nevladine organizacije koje deluju na prostorima opštine Zrenjanin. Takođe su se vodili i razgovori oko mogućnosti buduće saradnje između ovih Donatorskih kuća i Nevladinih organizacija na ovim prostorima. Primećeno je da osim davanja prostorija na korišćenje, lokalna samouprava ne pokazuje veći interes za saradnju sa NVO te na otvaranju NVO centra nije bilo njenih predstavnika.

"skupština Građanskog Saveta"

Postavljeno 17.12.2003.

U sali NVO centra u Makedonskoj 11, nakon svecčanog otvaranja, održana je osnivačka skupština Građanskog Saveta, na kojoj je usvojen Statut Građanskog Saveta. Takođe su izabrani koordinator i njegov zamenik. Za koordinatora je izabrana dr. Žegarac Dragana, a za njenog zamenika je izabran mr. Berbakov Živorad.
Zadaci ovakvog Građanskog saveta su da:
- Predstavljaju sredstvo kontinuiranog praćenja i kontrole lokalne vlasti i snažno sredstvo uticaja na razvoj lokalne zajednice;
- Afirmativno deluje na prevazilaženju napetosti na relaciji opština-građani;
- Predstavlja legitimno sredstvo uticaja na donošenje odluka lokalnih vlasti kroz podnošenje nacrta akata, predloga za poboljšanje kvaliteta života u opštini, razvojnih politika i boljih usluga u lokalnoj samoupravi;
- Građanski savet uspešno sprečava negativne pojave koje se ispoljavaju u vidu preterane birokratizacije lokalne samouprave, čineći je transparentnijom i dostupnijom građanima;
- Podstiče građane na pokretanje inicijativa za poboljšanje kvaliteta života u opštini;
- Savet razvija osećaj pripadnosti lokalnoj zajednici i veće zaiteresovanosti za lokalnu samoupravu.

"Banatski prekogranični dijalog"

Postavljeno 12/13.12.2008

Najveći projekat EPuS-a Zrenjanin za 2004 godinu je "Banatski prekogranični dijalog", u okviru ovog projekta predviđeno je 10 seminara u deset gradova u Banatu. Cilj projekta je jačanje regionalne saradnje opština Banata. Podršku projekta pružio je Balkan Trust for Democracy. U Zrenjaninu održan je seminar u sklopu projekta "Banatski prekogranični dijalog", u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, lokalnog veća Zrenjanin, NVO centra Zrenjanin i CeSIDa iz Zrenjanina. Seminar je održan u sali NVO centra u Makedonskoj 11. Teme koje su bile zastupljene na ovom seminaru su: Demokratija, Zakon o Lokalnoj samoupravi, Građanske inicijative, Definisanje lokalnih problema i značaj lobiranja, Pisanje projekata, ... Seminaru su prisustvovali predstavnici raznih Nevladinih organizacija i Udruženja građana. Po oceni učesnika seminar je u potpunosti opravdao i ispunio njihova očekivanja, i polaznici su naučili mnogo više o temama koje su bile zastupljene na ovom seminaru. Predavači i treneri koji su držali predavanja su : Ivana Markov- CeSID, Miodrag Milosavljević – CeSID, Dragana Vujinov - EpuS Zrenajnin, Ana Vujinov – NVO centar Zrenjanin, Nikola Šlajh – EpuS Zrenajnin, kao i gost iz Asocijacije povrtara Mužlja – Enre Čikoš. I ako je opšte mišljenje o seminaru vrlo zadovoljavajuće i od strane organizatora i od strane učesnika, ostaje nam da žalimo nedolazak predstavnika S.O. Zrenjanin i da se nadamo da će ubuduće biti raspoloženiji za saradnju sa trećim sektorom. Ovo je samo prvi od seminara koji je planirano da se održe u 11 opština Banata. Nadamo se da će odziv predstavnika lokalnih samouprava biti bolji u drugim opštinama, o čemu ćemo vas obaveštavati neposredno po završetku svakog seminara.

"NVO Centar"

Postavljeno 02.12.2003

Na inicijativu EPuSZR-a Osnovan je NVO centar U Zrenjaninu od strane 11 NVO-a, a sarađuje sa još 40 lokalnih NVOa, društvenih organizacija i sindikata. U ograničenim uslovima radimo na promovisanju ideje o nevladinom sektoru i civilnom društvu uopšte, kao i povezivanje NVO-a na lokalnom i regionalnom nivou. NVO centar je informativni centar za sve NVO-e u ovom regionu, a takođe jedan od glavnih ciljeva je i širenje i razvoj regionalne mreže. Osnivači NVO centra su:
- Evropski Pokret u Srbiji, lokalno veće Zrenjanin;
- Centar za slobodne izbore i demokratiju, Zrenjanin;
- Društvo mladih Krug, Melenci;
- Zrenjaninski edukativni centar;
- Udruženja građana Zdrav život, Zrenjanin;
- Udruženja građana NVO agencija za poslovni razvoj;
- Udruženje ratnih vojnih invalida, Zrenjanin;
- Udruženje gluvih i nagluvih, Zrenjanin;
- Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Zrenjanin;
- Fondacija za pomoć deci Fedra, Zrenjanin;
- Udruženje enologa, Zrenjanin

"U Evropu iz.. Zrenjanina"

Postavljeno 27.11.2003

Održana je manifestacija pod nazivom "U Evropu iz.. Zrenjanina". Ova manifestacija je održana u saradnji Evropskog pokreta u Srbiji i Kulturnog centra iz Zrenjanina.
Manifestacija je održana u vidu predstave "Anatomija zeca" u izvođenju Dramskog studija Kulturnog Centra iz Zrenjanmina. Dešavanje se odigralo u Domu omladine u Beogradu i naši mladi glumci su dočekani sa oduševljenjem. Ovo je samo početak saradnje i održavanja kulturnih manifestacija u organizaciji EPuSa i kulturnih i pozorišnih centara širom Srbije. Nadamo se da će ova saradnja i u budućnosti biti uspešna kao do sada i da ćemo zajedno uspeti da održimo i podignemo kulturnu svest na viši nivo i da ćemo kao takvi znatno ojačani ući u Evropu.

"EPuS-ov informativno edukativni centar"

Postavljeno 26.11.2003

EPuSZR uspešno je priveo kraju projekat "EPuS-ov informativno edukativni centar" podržan od strane Freedom hous-a. Ovim seminarima, treninzima i okruglim stolovima su lokalni treneri iz naše organizacije, koji su prošli obuku, primenili svoja stečena znanja.
Pored NVO-a u projektu su učestvovale i druge organizacije koje su izrazile želju da učestvuju u edukaciji kao što su: lokalne samouprave, mesne zajednice, grupe građana i privatni preduzetnici. Učešće su takođe uzimali i predstavnici medija koji su učestvovali i obaveštavali građane o našim aktivnostima.
Naročito je bila velika zainteresovanost u manjim opštinama gde su učešće uzimala i lica na odgovornim mestima na svoj zahtev (što ovim projektom nije bilo predviđeno), a što smatramo da je doprinelo kvalitetu našeg projekta. Time je socijalna komponenta dobila na značaju, tj. upoznavanje i druženje ljudi iz različitih organizacionih struktura. Čak i odgovorni ljudi u manjim mestima su pretežno neobavešteni, te se javlja potreba za nastavkom sličnih aktivnosti.
Većina organizacija koja radi na sličnim zadacima ne radi u celom regionu podjednako te se javlja potreba za nekom vrstom regionalnog centra, kome se ne bi obraćali samo aktivisti NVO-a nego i zaineresovane građanske grupe i lokalne samouprave manjih opština u regionu.

"Izađi i glasaj"

Postavljeno 10.-14.11.2003

Akcija "Izađi i glasaj", sprovedena povodom Predsedničkih izbora. Deljenje propagandnog materijala na ulicama Zrenjanina od strane volontera EPuSZR-a, kako bi se potstakli građani da izađu na predsedničke izbore. Takođe je u Sali NVO centra u Makedonskoj 11 održana tribina "Izađi i glasaj" povodom predsedničkih izbora.

"Civilno društvo i demokratizacija Srbije"

Postavljeno 30.10.2003

Agencija Argument iz Beograda i EPuS-ZR organizovali su fokus grupu sa temom "Civilno društvo i demokratizacija Srbije".

"EPuSov informaciono edukacioni centar"

Postavljeno 31.10.2003

Održan poslednji deo projekta "EPuSov informaciono edukacioni centar". Predavač je bio Milan Milošević, predsednik EPuS-a Smederevske Palanke, koji je po oceni učesnika u potpunosti ispunio njihova očekivanja. Tema je bila "Kako uspostaviti i održati kontakt sa donatorima", sa podtemama "Jačanje sektora NVO-a, Rad sa volonterima i Značaj regionalnog umrežavanja".

"Transparency International"

Postavljeno 21.10.2003

U Sali Skupštine opštine Zrenjanin u sklopu projekta Evropskog Pokreta pod nazivom "Transparency International" po peti put je dodeljena nagrada za najboljeg službenika Skupštine Opštine Zrenjanin. Nagrada je dodeljena Miljani Paskulov.

"EPuSov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 29.10.2003

Održan je seminar u sklopu Projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar", u Titelu. Teme su bile Projektni menadžment, Strateški menadžment i Građanske inicijative. Projekat je rađen u saradnji sa Cesidom.

"EPuSov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 17.10.2003

Održan je seminar u sklopu Projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar", u Perlezu. Teme su bile Projektni menadžment, Strateški menadžment i Građanske inicijative. Projekat je rađen u saradnji sa Cesidom.

"EPuSov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 15.10.2003

Održan je seminar u sklopu Projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar", u Žitištu. Teme su bile Projektni menadžment, Strateški menadžment i Građanske inicijative. Projekat je rađen u saradnji sa Cesidom.

"EPuSov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 15.10.2003

U opštini Žitište kao gost na seminaru je prisustvovala Sandra Stanić Dabić, koordinator za Vojvodinu ispred Freedom Housa. Na seminarima su takođe učestvovali kako predstavnici nevladinih organizacija, udruženja građana i predstavnici lokalnih samouprava.

Prekogranična saradnja

Postavljeno 10.10.2003

U okviru prekogranične saradnje EPuS-a Zrenjanin i nevladine organizacije "Panonija" iz Novog Sada u Sali Skupštine opštine Zrenjanin održan je seminar o Prekograničnoj saradnji, a gost je bio Eugen Gherga iz Rumunije (Free Minds Romania) . Jedna od tema bila je i unapređenje regionalne saradnje.

Internet

Postavljeno 15.-16.09.2003

U Makedonskoj 11 u Zrenjaninu izvršeno je povezivanje NVO-a na internet.

"Nemac i Evropljanin"

Postavljeno 16.09.2003

U dvorani Kulturnog Centra u Zrenjaninu održana je izložba Konrad Adenauer "Nemac i Evropljanin" koju je organizovao EPuSZR u saradnji sa Konrad Adenauer fondacijom. Svečano otvaranje je bilo 16.9.2003. u 20 časova. Otvaranju izložbe su prisustvovali razni umetnici iz Zrenjanina, Nevladine organizacije i predstavnici Lokalne Samouprave. Izložba je trajala do 29.9.2003 i bila je posećena u značajnoj meri, naročito od strane srednjoškloske omladine.

"EPuS-ov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 20.06.2003

Poseta predstavnika Freedom Housa našim prostorijama. Gosti su bili Sandra Stanić Dabić koordinator za Vojvodinu i Željko Jovanović Programe Officer. Razgovarano je o budućoj saradnji i o projektu koji je u realizaciji pod nazivom "EPuS-ov edukaciono informacioni centar"

"EPuS-ov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 26.06.2003

U sklopu Projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar" u baroknoj Sali SO Zrenjanin održan je seminar sa temom Pripreme za Evropske integracije. Pored odbornika, medija i građana gosti predavači su bili
- Dr Duško Lopandić (EPuS Beograd);
- Goran Gvozdenović (Ministarstvo spoljnih poslova);
- Aleksandar Zavišić (Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom);
- Dr prof Branislav Dericć;
Učesnici seminara bili su uglavnom iz SO Zrenjanin.

"EPuS-ov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 17.-19.06.2003

U sali Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća održan je seminar Evropskog Pokreta Zrenjanin u sklopu projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar" sa temom Odnosi sa javnošću, kojem su prisustvovali predstavnici medija i NVO-a.

"EPuS-ov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 10.-11.06.2003

U sali Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća održan je seminar Evropskog Pokreta Zrenjanin u sklopu projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar" sa temom Projektni menadžment.

"EPuS-ov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 3.-4.06.2003

U sali Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća održan je seminar Evropskog Pokreta Zrenjanin u sklopu projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar" sa temom Strateški menadžment.

"EPuS-ov edukaciono informacioni centar"

Postavljeno 1.06.-15.07.2003

U sklopu projekta "EPuSov edukaciono informacioni centar" održani su seminari-kursevi iz osnova računara. Kurs je pohađalo 20 učesnika iz NVO sindikata.

"Dan Evrope"

Postavljeno 8.05.2003

Održana je tradicionalna EPuS-ova proslava Dana Evrope u okviru koje su održane razne manifestacije. U prepodnevnim časovima proglašena je otvorena ulica Evrope, deca iz predškolskih ustanova su u centru grada na trotoarima crtala svoje viđenje Evrope, takođe je održan i mini koncert Kvarteta+, gradskog duvačkog orkestra i trio "Rapsody" iz Novog Sada u glavnoj ulici. U popodnevnim časovima je u svečanoj Sali SO Zrenjanin održan koncert duhovne muzike u sklopu koga su učestvovali multikonfesijonalni horovi iz Melenaca, Kovačice i Zrenjanina.

" Novo sedište EPuS-a"

Postavljeno 5.05.2003

Evropski pokret u Srbiji, Lokalno veće Zrenajnin uselio se u nove prostorije u Makedonskoj ulici br. 11 ovim potezom pružena nam je prilika za još bolji rad i saradnju sa ostalim NVO iz zemlje i inostranstva. Pored EPuS-a u zgradu je useljeno još 40 NVO-a, društvenih organizacija i sindikata.