Konkurs za srednje ekonomske škole "PARTNERSTVO NA DELU"

Postavljeno 23.12.2009.

Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju - Projekat Reforma srednjeg stručnog obrazovanja (GTZ-VET projekat), uz podršku USAID-a preko Instituta za održive zajednice, u okviru projekta "Partnerstvo na delu", raspisuje konkurs za srednje ekonomske škole iz Srbije.
18.12.2009 u prostorijeme Evropskog pokreta Zrenjanin je bio oranizovan seminar na kome su učestvovale srednje ekonomske škole iz Banata.
Cilj konkursa je izgradnja održivih partnerstava između 20 ekonomskih škola iz Srbije i 20 iz Nemačke, koja će omogućiti dugoročnu saradnju učenika, profesora i direktora, kao i početno putovanje grupe od 24 odabranih učenika trećih razreda i dva nastavnika iz svake škole u sedmodnevnu posetu Nemačkoj gde će imati priliku da se druže, zajedno rade i upoznaju sa svojim vršnjacima i kolegama.
Prijava na konkurs može se naći na www.partnerstva.emins.org
Konkurs traje od 2. decembra 2009 do 2. februara 2010 godine.

Opširnije Klikni ovde

Građani Srbije bez vize po Evropi - "Evropski zagrljaj Zrenjaninu"

Postavljeno 18.12.2009.

Evropski pokret u Zrenjaninu, Savet za mlade grada Zrenjanina, Pokret "Novi optimizam", Studenska Unija Tehničkog Fakulteta MIHAJILO PUPIN, Kancelarija za mlade grada Zrenjanina, sprovode projekat "Evropski zagrljaj Zrenjaninu" koji kao osnovni cilj ima promociju vizne liberalizacije.
Naime, 19. decembra 2009. godine stupa na snagu odluka EU da se građanima Srbije ukinu vize kako bi slobodnije mogli da putuju Evropskom unijom.
Ovim povodom u centralnoj ulici Zrenjanina, gore navedene organizacije, realizovaće niz događaja, među kojima će biti i aktivnosti:

Opširnije Klikni ovde

Evropski pokret u Srbiji-TRANSPARENTNOST SRBIJA

Postavljeno 18.12.2009.

17.12.2009 u prostorijama NVO Centra održan seminar Transparentnost Srbija - Kontrola primene antikorupcijskih propisa
Program je obuhvatao:
1. Ulogu javnog tužilaštva u primeni antikorupcijskih zakona
2. Praćenje rada tužilaštva u primeni antikorupcijskih zakona od strane medija i civilnog društva
Učesnici:
Nemanja Nenadić-Transparentnost-Srbija
Zlatko Minić-novinska agencija "Beta", zamenik glavnog i odgovornog direktora

Imam pravo da znam-okrugli sto u Zrenjaninu

Postavljeno 27.10.2009.

Imam pravo da znam-okrugli sto u Zrenjaninu sa temom:"Građani u kontroli lokalnih institucija" održan je okrugli sto u Pozorišnom klubu gde su govorili : mr Nikola Šlajh, predsednik EpuS-a Zrenjanin, Aleksandar Bogdanović, Evropski pokret u Srbiji, prof.dr. Dragan Prlja, pravnici za demokratiju i Dragan Jarić, monitor u Zrenjaninu u okviru projekta...

Opširnije Klikni ovde

Moderno kraljevstvo bez kralja

Postavljeno 24.9.2009.

Promocija knjige Mile Vujić - predsednika Evropskog pokreta-Niš, održana je 24.09.2009 u 20:00h u prostorijama Gradske Narodne Biblioteke.
Kao uvod nastupilo je Kulturno umetničko društvo "Arhaik" sa dirigentom Markov Radovanom.
Skup su pozdravili: Srđan Đorđević-predsednik Saveta za mlade-Zrenjanin, Vladimir Vasiljev-direktor Gradske Narodne biblioteke i Nikola Šlajh-predsednik EpuS-a Zrenjanin.
U promociji su učestvovali autor Mila Vujić i glumac Irfan Mensur.
Knjiga je izazvala veliko interesovanje, posećenost promocije je bila velika od strane mladih. Svaki posetilac je dobio knjigu koja je pisana pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu i sport RS.
Posle promocije održan je koktel i neformalni razgovor sa autorkom i gotima.

Opširnije Klikni ovde

Putujmo u Evropu

Postavljeno 15. jul 2009.

Realizacija velikog projekta Evropskog Pokreta u Srbiji "Putujrmo u Evropu" počela je 15 jula. Cilj konkursa je da se omogući da 200 najboljih studenata sa univerziteta u Srbiji da upoznaju Evropu i evropske gradove i kulturu. Iz Zrenjanina je otputovalo 13 studenata. Prvo su obišli Beč a zatim su put nastavili po svom izboru uz pomoć Inter-rail karata i džeparca koji su dobili od AP Vojvodine i opštine Zrenjanin. Za studente je organizovan koktel u zgradi opštine Zrenjanin od strane zamenika predsednika opštine Predraga Stankova. Ovom prilikom studentima su dodeljeni darovi. Članovi Evropskog pokreta, L.V. Zrenjanin su takođe učestvovali u koktelu.

Nacionalni konvent o Evropskoj Uniji

Postavljeno jul 2009.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji u Srbiji (NK EU) je jedinstven projekat koji ima za cilj institucionalizaciju stalnog tela u okviru kojeg će se voditi tematski strukturisana debata između predstavnika državne administracije, političara, nevladinih organizacija, stručnjaka, profesionalnih organizacija i šire javnosti o budućem pristupanju Srbije Evropskoj uniji....

Opširnije Klikni ovde

Poseta rumunskom delu Banata

Postavljeno 15. jun 2009.

Poseta direktora zrenjaninskih institucija u cilju upoznavanja sa rumnskim partnerima radi pisanja zajedničkih projekata, organizovana je 29.juni 2009.
Posećena su mesta Žombolj, Lovrin, St Nikolaj i Tomnatik. Posetu je organizovao Evropski pokret Zrenjanin, pored institucija kulture delegacija je bila primljena u svim mestima i od strane čelnika lokalnih samouprava.

Vojno - policijska saradnja u vanrednim situacijama-Svečana sala opštine Sremski Karlovci

Postavljeno 28.05.2009.

Uvodničari: Predrag Marić
pomoćnik ministra, Ministarstvo unutrašnjih poslova
Zoran Jeftić
državni sekretar, Ministarstvo odbrane

Proslava Dana Evrope

Postavljeno maj 2009.

8. maja je već tradicionalnim akcijama pocčelo obeležavanje Dana Evrope u Zrenjaninu. Osnovci su doprineli svojim ucčešćem dajući svoje viđenje Evrope na uvid svim Zrenjanincima. Muzička škola "Josif Marinković" je i ove godine svojim muzičkim umećem uveličao proslavu. Ovom prilikom članovima hora i dirigentkinji čestitamo na osvojenim nagradama u Austriji....

Opširnije Klikni ovde

Razvoj kulturnog turizma u regionu Banata - prekogranični izazov

Postavljeno april 2009.

Završna konferencija i prezentacija projekta održana je u Temišvaru, 25. aprila 2009. godine.

Pretpostavke za pluralizam medija

Postavljeno 24. mart 2009.

Medijski forum koji je organizovan od strane Evropskog pokreta-Zrenjanin i Fondacije Konrad Adenauer održana je u Kulturnom Centru. Učestvovali su svi relevantni mediji iz našeg grada što znači i dve TV stanice, TV Santos i KTV. Radijska zastupljenost je bila potpuna kao i prisustvo novinara svih redakcija koje su akreditovane u našem gradu. Pored odgovornih urednika učestvovali su i vlasnici medija. Gosti na forumu bili su: Zoran Panović-novinar, sa temom "Uticaj lokalnih vlasti na medije", Đorđe Vukadinović-politički analitičar, sa temom "Mediji između političkih i ekonomskih interesa/pritisaka", Mario Brudar-zamenik načelnika RRA, sa temom "Poštovanje zakona o oglašavanju, zakona o radio difuziji i opšteobavezujućeg uputstva o ponašanju emitera" Tribinu je vodila Aleksandra Popović iz Fondacije Konrad Adenauer.

Anketiranje građana

Postavljeno mart-februar 2009.

ProConcepr Beograd i Evropski pokret Zrenjanin izvršili su anketiranje pojedinih grupa građana u vezi tema iz :
-Zdravsta za pacijente i građane
-Zdravstva za zaposlene u zdravstvenim ustanovama
-Prosveta za zaposlene u prosveti
-Prosveta za roditelje
Anketiranje je vršeno u toku februara i marta meseca koju su vršili volonteri EpuSZr-a.

Radna grupa za informatičko društvo i obrazovanje

Postavljeno februar 2009.

Radna grupa za informatičko društvo i obrazovanje u okviru Nacionalnog Konventa o Evropskoj Uniji u Srbiji održana je u gradskoj baroknoj sali u Zrenjaninu uz prisustvo 40 eksperata iz oblasti informatike.

E, mogu i ja

Postavljeno februar 2009.

U okviru projekta E, MOGU I JA Evropskog Pokreta u Srbiji i finansiranog od strane Ministarstva za omladinu i sport u Zrenjaninu je podržan projekat Bezbedna vožnja bicikla koju je realizovala neformalna grupa "ZzZ" Zajedno za Zrenjanin koju čine:
Gabriela i Ildiko Berkesel, Igor Ripak, Dragana Gulić i Ana Vujinov.
Akcija je trajala od 1-20 Februara 2009 iz učešće Saobraćajne policije Zrenjanin i Osnovnih šlola O.š. Sonja Marinković, O.š. 2. Oktobar i O.Š. Vuk Karadžić.
Projekat obuhvata sledeće aktivnosti:
-Podela propagandnog materijala
-Predavanje i kratak test o bezbednosti u saobraćaju
-Likovni konkurs za I i II razrede o.š. na temu: Moj prvi bicikl
-Podela opreme za bicikl
Projekt je podržan od strane Evropskog Pokreta-Zrenjanin i NVO Centra. .

Opširnije Klikni ovde

Normativno institucionalni okvir i podizanje kapaciteta aktera socijalnog dijaloga-Izvršno veće Vojvodine, Novi Sad

Postavljeno 25.02.2009.

Uvodničari: Snežana Lakićević Stojačić
državni sekretar u oblasti rada Ministarstva rada i socijalne politike
Miroslav Vasin
pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova
Čedanka Andrić
Socio-ekonomski savet RS
Srećko Mihajlović
Institut društvenih nauka

Zrenjanin značaj nauke i obrazovanja za razvoj informacionog društva i implementaciju ICT u svim sektorima rada i poslovanja

Postavljeno 23. februar 2009.

Uvodničari: Martin Bruncko
slovački ekspert
Dragana Glušac
Tehnički fakultet u Zrenjaninu
Bojana Minić
ECDL Srbija

Nacionalni Konvent o Evropskoj uniji u Srbiji

Postavljeno 23. februar 2009.

Evropskio pokret u Srbiji Lokalno veće Zrenjanin, učestvovalo je u Nacionalnom Konventu o Evropskoj uniji u Srbiji.
EPuS-Zr organiziovao je 3 radionice u Vojvodini.
Prva radionica za radnu grupu: Informaciono društvo i obrazovanje, održana je 23.02.2009 u Zrenjaninu, sa temom:"Značaj nauke i obrazovanja za razvoj informacionog društva i implementacije ICT u svim sektorima rada i poslovanja". Radionica je bila veoma posećena interes je vladao naročito na Fakultetu tehničkih nauka, već i zbog toga što je to prvi fakultet koji je uveo odsek za informacione tehnologije u zemlji.Radionici je prisustvovao i gospodin Martin Bruncko, slovački ekspert.
Druga radionica za radnu grupu: Socijalni dijalog održana je u izvršnom veću Vojvodine, Novi Sad sa temom "Normativno institucionalni okvir i podizanje kapaciteta aktera socijalnog dijaloga". Interesovanje je bilo veliko, tako da je predviđena sala morala biti zamenjena većom, zbog većeg broja učesnika koji su van poziva došli radi navedene teme.
Treća radionica za radnu grupu: Pravosuđe, sloboda i bezbednost održana je u Sremskim Karlovcima. Tema je bila: "Vojno policijska saradnja u vanrednim situacijama". Odziv je kao i na prethodne dve radionice bio velik, a veoma živa diskusija nastavljena je i za vreme ručka.

Kulturna mapa Banata

Postavljeno 31.1.2009.

U okviru rumunskog projekta Kulturna mapa Banata rumunski tim od 48 eksperata iz raznih oblasti koje su u vezi kulturnog turizma posetio je srpski deo Banata radi upoznavanja mape puta i spajanja sa rumunskom mapom puta. Eksperti su posetili Kikindu, Zrenjanin, Pančevo i Vršac. Najveći deo vremena ekipa je provela u Zrenjaninu, gde jepored obilaska grada obišla i najstarije pozorište u Srbiji, Muzej, Gradsku kuću, Savremenu galeriju i Likovnu galeriju i Kaštel Ečka.

Arhiva vesti